קצבת נכות כללית ושירותים מיוחדים

ענו על מספר שאלות להערכת גובה פיצוי

אנא הזינו שם וטלפון נייד לקבלת תוצאות הבחינה ושאלות נוספות במידה ויידרשו

אודות קצבת נכות כללית ושירותים מיוחדים

קצבת נכות כללית ושירותים מיוחדים הן זכויות סוציאליות חשובות המוענקות על ידי המוסד לביטוח לאומי לאנשים עם מוגבלויות בישראל. קצבת נכות כללית נועדה לספק תמיכה כלכלית בסיסית לאנשים שאיבדו את כושר השתכרותם עקב מוגבלות פיזית, נפשית או שכלית, בעוד שקצבת שירותים מיוחדים מיועדת לסייע במימון עזרה בפעולות היומיום ובניהול משק הבית. תהליך הגשת הבקשה וקבלת הזכאות לקצבאות אלו עשוי להיות מורכב ומאתגר, כולל בדיקות רפואיות, הערכות תפקודיות, ולעיתים גם ערעורים על החלטות הביטוח הלאומי. חשוב להבין כי הזכאות נקבעת על פי קריטריונים מדויקים, הכוללים את אחוזי הנכות הרפואית, מידת אובדן כושר ההשתכרות, והצורך בעזרה בפעולות היומיום. מעבר לתמיכה הכלכלית הישירה, זכאות לקצבאות אלו עשויה לפתוח דלת להטבות נוספות כגון הנחות בארנונה, תחבורה ציבורית, ושירותי בריאות מסוימים. עבור רבים, קצבאות אלו מהוות קו חיים המאפשר עצמאות כלכלית ותפקודית, ומשפרות משמעותית את איכות החיים. עם זאת, ניווט במערכת הביורוקרטית והבנת מלוא הזכויות יכולים להיות מאתגרים, ולכן ייעוץ משפטי מקצועי עשוי להיות קריטי בהבטחת מיצוי מלא של הזכויות.

המקרה של ט'-

ט' הגיעה למשרדנו לאחר שנדחתה על ידי ביטוח לאומי בתביעה לקצבת נכות כללית ונקבעו לה 39% נכות רפואית צמיתה בלבד אשר לא מזכים בקצבה.

ט' סובלת מפיברומיאלגיה, טנטון קבוע, סחרחורות וכאבי ראש, תפקודי כליות ירודים לאחר כריתה חלקית עקב גידול סרטני, קשיי ריכוז, דום נשימה ופוסט טראומה.  לאחר בחינה מעמיקה של התיק והגשת ערר על החלטת הועדה הרפואית וכתיבת טענותינו לעניין תפקודה של הלקוחה, קיבל המוסד לביטוח לאומי את כל טענותיה ונקבע ללקוחה93% נכות רפואית צמיתה! ודרגת אי כושר זמנית בשיעור 100%.

סה"כ קיבלה הלקוחה תגמולים בסך 79,497 ₪ רטרו אקטיבי, וכן קצבה חודשית כל חודש בסך 3,700 ₪ למשך 11 חודשים נוספים. היא זכאית לקצבת נכות כללית בסך 120,197 ₪ וכן החזרי תשלום מס הכנסה ופטור ממס הכנסה

שאלות ותשובות חשובות בנושא קצבת נכות כללית ושירותים מיוחדים

זכאים לקצבת נכות כללית תושבי ישראל בגילאי 18 עד גיל פרישה, שנקבעה להם נכות רפואית של לפחות 60% (או 40% אם נקבעה נכות רפואית של 25% לפחות מליקוי בודד), ושכושר השתכרותם נפגע ב-50% לפחות. הזכאות נקבעת לאחר בדיקות רפואיות והערכת כושר השתכרות.

 

אחוזי הנכות הרפואית נקבעים על ידי ועדה רפואית של הביטוח הלאומי, על פי רשימת ליקויים המפורטת בתקנות. הוועדה בוחנת את מצבו הרפואי של התובע, מסמכים רפואיים, ולעיתים מבצעת בדיקות נוספות לפני קביעת אחוזי הנכות.

 

קצבת שירותים מיוחדים מיועדת לאנשים הזקוקים לעזרה רבה בביצוע פעולות היומיום או להשגחה מתמדת. הזכאות נקבעת לפי מידת התלות בעזרת הזולת, והיא ניתנת לאנשים מגיל 18 ועד גיל פרישה, בעלי נכות רפואית של 60% לפחות.

 

כן, ניתן לקבל קצבת נכות כללית ולעבוד במקביל. ישנם כללים מיוחדים המאפשרים לשלב בין עבודה לקבלת קצבה, כאשר הסכום המשתלם תלוי בגובה ההכנסה מעבודה. חשוב להתעדכן בכללים העדכניים, שכן הם עשויים להשתנות.

 

אם הבקשה לקצבת נכות נדחתה, ניתן להגיש ערעור לוועדת עררים של הביטוח הלאומי תוך 60 ימים מקבלת ההחלטה. מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום לצורך הכנת הערעור והצגת המקרה בצורה המיטבית.

 

למרות שמדובר בשתי קצבאות נפרדות, יש ביניהן קשר מסוים. זכאות לקצבת נכות כללית יכולה להקל על הזכאות לקצבת שירותים מיוחדים, אך אין הכרח לקבל את שתיהן. כל קצבה נבחנת לפי קריטריונים שונים ומטרות שונות.

 

מקבלי קצבת נכות עשויים להיות זכאים להטבות נוספות כגון הנחה בארנונה, פטור מאגרת טלוויזיה, הנחות בתחבורה ציבורית, סיוע ברכישת מכשירי שיקום וניידות, וזכויות מיוחדות בקופות החולים. הזכאות להטבות אלו תלויה באחוזי הנכות ובסוג הקצבה המתקבלת.

 

קבלת קצבת נכות כללית עשויה להשפיע על הזכאות לקצבאות אחרות. למשל, לא ניתן לקבל במקביל קצבת נכות וקצבת אבטלה או הבטחת הכנסה. עם זאת, בתנאים מסוימים ניתן לשלב בין קצבת נכות לקצבאות אחרות כמו קצבת ניידות.

 

נכות כללית מתייחסת לנכות שנגרמה ממחלה או תאונה שאינה קשורה לעבודה, בעוד נכות מעבודה נגרמת כתוצאה מפגיעה בעבודה או מחלת מקצוע. ההבדל משפיע על סוג הקצבה, גובהה, והזכויות הנלוות. תביעה לנכות מעבודה מטופלת בנפרד ולפי כללים שונים מנכות כללית.

 

נכות כללית מתייחסת לנכות שנגרמה ממחלה או תאונה שאינה קשורה לעבודה, בעוד נכות מעבודה נגרמת כתוצאה מפגיעה בעבודה או מחלת מקצוע. ההבדל משפיע על סוג הקצבה, גובהה, והזכויות הנלוות. תביעה לנכות מעבודה מטופלת בנפרד ולפי כללים שונים מנכות כללית.

 

בתנאים מסוימים, ניתן לקבל קצבת נכות רטרואקטיבית עבור תקופה של עד 12 חודשים לפני הגשת התביעה. זאת, בתנאי שהוכח כי המצב הרפואי והתפקודי המזכה בקצבה התקיים גם בתקופה זו. חשוב לצרף לתביעה מסמכים רפואיים מתאימים המעידים על המצב בתקופה הרטרואקטיבית.